Markaların isimlerinin nasıl doğduğunu biliyor muydunuz?

Herkesin tanıdığı, hizmetleriyle ve ürünleriyle hayatımızda yer eden markaların isimlerinin nasıl doğduğunu biliyor muydunuz? 

Eğer yanıtınız ‘hayır’ ise işte markalar ve isim hikayeleri…

ENKA: Enişte ve kayınbirader ünvanlarının ilk hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturuldu. Enişte Şarık Tara, kayınbirader ise Sadi Gülçelik. Bu iki iş adamı, 1957 yılında ENKA kolektif şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başladı. Sadi Gülçelik, 19 Ağustos 1980 günü bir uçak kazasında hayatını kaybetti.

DYO: Durmuş Yaşar ve Oğulları’nın kısaltması.

K.V.K: 1993 yılında kuruldu. K.V.K. Mobil Telefon Sistemleri Ticaret A.Ş., kurucuları olan Mehmet Emin Karamehmet, Murat Vargı ve Osman Kavela’nın soyadlarının baş harfleri bir araya getirilerek oluşturuldu.

AKBANK: Adana- Kayseri Bankası. Sabancı Ailesi 1959 yılında Adana ve Kayseri’nin baş harflerini birleştirerek Akbank’ı kurdu.

YAPI KREDİ BANKASI: Yapı ve Kredi Kooperatifi olan isim daha sonra bu adı aldı.

BEKO: 1954’te kurulan şirketin ismi, Bejerano’nun ve Koç’un ilk iki harflerinin birleşmesiyle Beko olarak tescil edildi.

ARÇELİK: Lütfü Doruk ve Edip Ossa ortaklığında Erel Çelik adlı bir şirket kuruldu. Ancak, iki işadamının arası bozulunca Lütfü Doruk 1953’te Vehbi Koç ile ortak oldu. Şirketinin ismi de Erel Çelik Eşya konuldu. Edip Ossa, Erel markası yüzünden dava açınca, şirketin adı Arçelik olarak değiştirildi.

VESTEL: Wetern Electronics adının kısaltılmışı.

YUMATU: Japon markası çağrışımı yapsa da Yumatu; Yusuf, Mahmut ve Tuncer kardeşlerin isimlerinin ilk hecelerinden oluşuyor.

İGS: İstanbul Giyim Sanayi.

BOYNER: Boyner ailesinin soyadından geliyor.

VAKKO: Vitali ve Alber kardeşlerin isimlerinin baş harfleri ve Hakko soyadının ‘kko’ kısmının birleştirilmesiyle oluştu.

BEYMEN: Erkek giyimi üzerine yapılan toplantıya katılanların hepsi erkek, yani ‘bey’miş. Sadece erkekleri düşünerek konumlandırılan markaya global bir hüviyet kazandırmak için İngilizce adam anlamına gelen ‘men’ kelimesi de eklenince Beymen markası ortaya çıkmış.

ABBATE: Bu gömlek ve kravat markasının adı İtalyanca bir kelime. Abbate, İtalyanca’da ‘zirvedeki adam’ ve ‘başarılı işadamı’ anlamına geliyor.